Tegenwoordig is Moldaumast een zeer relevant onderwerp dat de aandacht heeft getrokken van mensen van alle leeftijden en interesses. Met een aanzienlijke impact op verschillende aspecten van het dagelijks leven heeft Moldaumast debatten, controverses en grote belangstelling op mondiaal niveau gegenereerd. Vanaf zijn oorsprong tot zijn invloed vandaag de dag heeft Moldaumast een imposante stempel gedrukt op de samenleving, cultuur en geschiedenis. In dit artikel zullen we verschillende facetten van Moldaumast verkennen, van de oorsprong tot de impact ervan vandaag, waarbij we het belang en de relevantie ervan in verschillende contexten analyseren.
De Moldaumast is een Nederlands type hoogspanningsmast.
Het is een vakwerkmast van staal. De mast heeft drie traverses. De geleiders worden opgehangen in tonconfiguratie, met V-vormige ophanging.
De mast is in 2025 door TenneT gekozen als standaardmast voor nieuw te bouwen 220kV- en 380kV-verbindingen, als opvolger van de Wintrack.
De eerste Moldaumast komt in mei 2025 bij Tilburg te staan. In de tien jaar daarna worden er ongeveer duizend van de nieuwe masten geplaatst.
De Moldaumast is oorspronkelijk in opdracht van TenneT ontworpen voor de verbinding Zuidwest-380 Oost, het traject dat Rilland met Tilburg verbindt. Oorspronkelijk zou dit traject gemaakt worden met Wintrackmasten. Die keuze is opnieuw bezien en in 2020 viel het besluit om een nieuw te ontwerpen vakwerkmast te gebruiken.
Op het traject komen 193 masten te staan. De eerste masten moeten in 2025 klaar zijn. Er zijn 33 verschillende uitvoeringen, waaronder steunmasten, eindmasten, hoekmasten, wisselmasten, en overkruisingsmasten.
Een belangrijk ontwerpcriterium is de breedte van de magneetveldzone; die moet niet groter zijn dan die van een Wintrack. De volgende punten speelden ook een rol bij vormgeving en inpassing van de nieuwe mast:
De mast heeft drie traverses. De geleiders worden opgehangen in een tonconfiguratie. Er zijn vier basis-uitvoeringen:
Omdat de draden zo dicht mogelijk bij de mast moeten hangen, worden ze aan V-vormige isolatorkettingen opgehangen. Daardoor worden zijdelingse bewegingen zo goed mogelijk beperkt.
De veldlengte (afstand tussen de masten) is 350 meter (tot maximaal 450 meter).
Redenen waarom de Moldaumast is gekozen en niet de Wintrack: