Tegenwoordig is Friedrich Stellwagen een onderwerp dat grote belangstelling en debat wekt in de huidige samenleving. Jarenlang is Friedrich Stellwagen het onderwerp geweest van studie, analyse en reflectie door experts in het veld. De relevantie ervan heeft de grenzen overschreden en heeft impact gehad op verschillende terreinen, van de politiek tot de populaire cultuur. In dit artikel zullen we verschillende perspectieven op Friedrich Stellwagen verkennen, waarbij we de invloed ervan op de samenleving en de evolutie ervan in de loop van de tijd analyseren. Daarnaast zullen we de rol onderzoeken die Friedrich Stellwagen vandaag de dag speelt en de mogelijke implicaties die dit heeft voor de toekomst.
Friedrich Stellwagen (Halle, doop 7 februari 1603 - Lübeck, begrafenis 2 maart 1660) was een Duits orgelbouwer.
Rond 1629 was hij gezel in de werkplaats van de Kursächsische Hof-Orgelbouwer Gottfried Fritzsche. Hij huwde de dochter van zijn meester. Niet later dan 1634 begon hij te Lübeck als zelfstandig orgelbouwer. In 1645 kreeg hij een contract om de orgels van alle vijf hoofdkerken: St. Marien, Dom, St. Jakobi, St. Petri en Aegidien te onderhouden. In de St. Jacobi breidde hij het kleine orgel in 1636-1637 uit.
In 1637–1641 veranderde hij het grote orgel van de Marienkirche - hierop speelden later Franz Tunder en Dietrich Buxtehude. De organist Heinrich Scheidemann van Hamburg werd gevraagd om de uitgevoerde aanpassingen te beoordelen. Die was zo onder de indruk dat hij het orgel in zijn St.-Katharinenkirche ook liet aanpassen in 1644-1647.
In 1651-1653 bouwde hij zijn eerste nieuw orgel te Stralsund in het Johanniskloster. Hij hernieuwde daar ook het orgel van de Jakobikirche. Halfweg 1653 kreeg hij een opdracht voor de Marienkirche daar. Het orgel was in 1659 gereed, waarna hij per schip terugvoer naar Lübeck. Hij werd op 25 februari 1660 begraven in de Dom.