Gebochelde klepschildpad

In dit artikel zal het onderwerp Gebochelde klepschildpad worden behandeld, dat op verschillende kennisgebieden het voorwerp van interesse en studie is geweest. Gebochelde klepschildpad is een onderwerp dat nieuwsgierigheid en debat opwekt onder experts en fans, omdat de relevantie ervan geografische en temporele grenzen overstijgt. Door de geschiedenis heen is Gebochelde klepschildpad het voorwerp geweest van analyse en reflectie, wat tegenstrijdige en verrijkende meningen heeft voortgebracht. In die zin is het essentieel om ons begrip en onze beoordeling te verdiepen, om de impact ervan op de samenleving en op de ontwikkeling van ideeën en kennis te begrijpen. Door middel van een uitgebreide analyse proberen we licht te werpen op de belangrijkste aspecten van Gebochelde klepschildpad, waarbij we de implicaties ervan en mogelijke toekomstperspectieven onderzoeken.

Gebochelde klepschildpad
IUCN-status: Kritiek[1] (2019)
Kinixys homeana
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Testudines (Schildpadden)
Familie:Testudinidae (Landschildpadden)
Geslacht:Kinixys (Klepschildpadden)
Soort
Kinixys homeana
Bell, 1827
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Gebochelde klepschildpad op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De gebochelde klepschildpad[2] of gebochelde klaprandschildpad[3] (Kinixys homeana) is een schildpad uit de familie landschildpadden (Testudinidae). De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Thomas Bell in 1827. Later werd de wetenschappelijke naam Cinixys homeana gebruikt.

De schildpad bereikt een maximale schildlengte tot 22 centimeter.[4] De schildkleur is bruin, met donkere randen rond de hoornplaten. Het schild heeft een opvallende kromming, alsof het dier een bochel heeft.

Deze schildpad komt voor in Afrika in de landen Benin, Kameroen, Democratische Republiek Congo, Ivoorkust, Equatoriaal-Guinea, Gabon, Ghana, Liberia, Nigeria en mogelijk ook in Togo.[5] De natuurlijke omgevingen van deze soort zijn subtropische of tropische laaglandregenwouden, subtropische of tropische moerassen en plantages. Deze soort wordt echter bedreigd door de teloorgang van deze natuurlijke omgevingen.

Bronvermelding