N117 (België)

In de wereld van vandaag is N117 (België) een onderwerp dat grote relevantie heeft gekregen en de aandacht heeft getrokken van een groot aantal mensen in verschillende contexten en situaties. Het belang van N117 (België) is duidelijk geworden op verschillende gebieden, van wetenschap tot politiek, cultuur en de samenleving in het algemeen. Het is een onderwerp dat aanleiding heeft gegeven tot debat en voortdurende gesprekken, tegenstrijdige meningen heeft voortgebracht en reflectie over de impact en betekenis ervan heeft bevorderd. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de verschillende aspecten van N117 (België), waarbij we de verschillende facetten en de relevantie ervan in het huidige tijdperk onderzoeken.

Gewestweg Sint-Job-in-'t-Goor - Essen
Gewestweg
Sint-Job-in-'t-Goor - Essen
Land België
Provincie Antwerpen
Lengte 21,5 km
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
België
Traject
Kruising Sint-Job-in-'t-Goor
Afrit autosnelweg 4 Sint-Job-in-'t-Goor
Viaduct over HSL 4
Kruising Brasschaat
Kruising Achterbroek
Kruising Essen
Kruising Essen N133
Grens met ander EU-land Nederland
Vlag van Nederland van/naar Nispen  

De N117 is een gewestweg in de Belgische provincie Antwerpen. De weg verbindt Sint-Job-in-'t-Goor met Essen.

Traject

De N117 loopt vanaf de N115 in de Brechtse deelgemeente Sint-Job-in-'t-Goor naar het noordwesten. Vanaf Brasschaat loopt de N117 verder in noordelijke richting om ten slotte de Nederlandse grens te bereiken. De weg loopt daar verder als N262 richting Roosendaal. De weg heeft een totale lengte van ongeveer 21,5 kilometer.[1] Deze weg is over een groot deel uitgevoerd als tweebaansweg. Vanaf het kruispunt met de N133 in Essen was de weg uitgevoerd als een 2x2-weg, maar is daarna aangepast naar 1 rijbaan in elke richting met een brede middenberm.

Plaatsen langs de N117

Dodenweg

De Essensteenweg, zoals de N117 heet tussen Brasschaat en Essen, was vroeger een beruchte 'doden'-weg. Door de lange rechte baan tussen twee bomenrijen werden hier regelmatig snelheidsrecords opgemeten. Ook het ontbreken van een fietspad zorgde regelmatig voor verkeersongelukken. In 2007 werd begonnen met de aanleg van een dubbelrichtingfietspad, achter de bomenrij.