Nieuw-Buinen

In de wereld van vandaag is Nieuw-Buinen een zeer relevant onderwerp dat op verschillende gebieden grote belangstelling en discussie genereert. Sinds zijn opkomst heeft het invloed gehad op de manier waarop mensen met elkaar omgaan, de manier waarop bepaalde activiteiten worden uitgevoerd of de manier waarop de wereld wordt waargenomen. Nieuw-Buinen heeft tot controverse geleid, is het middelpunt van onderzoeken geweest en heeft de loop van veel discussies veranderd. In dit artikel zullen we verschillende aspecten onderzoeken die verband houden met Nieuw-Buinen, de impact ervan op de samenleving analyseren en nadenken over de relevantie ervan in de wereld van vandaag.

Nieuw-Buinen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Nieuw-Buinen (Drenthe)
Nieuw-Buinen
Situering
Provincie Vlag Drenthe Drenthe
Gemeente Vlag Borger-Odoorn Borger-Odoorn
Coördinaten 52° 58′ NB, 6° 58′ OL
Algemeen
Oppervlakte 23,03[1] km²
- land 22,72[1] km²
- water 0,31[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
4.965[1]
(216 inw./km²)
Woning­voorraad 2.142 woningen[1]
Overig
Woonplaats­code 1797
Detailkaart
Kaart van Nieuw-Buinen
Locatie in de gemeente Borger-Odoorn
Foto's
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Nieuw-Buinen (Drents: Nei-Buun of Buunermond) is een veenkoloniaal dorp in de Drentse gemeente Borger-Odoorn. Nieuw-Buinen telde (volgens informatie van de gemeente Borger-Odoorn) op 1 januari 2023 4.965 inwoners. Nieuw-Buinen grenst aan Stadskanaal, dat tot de provincie Groningen behoort.

De lokale voetbalclub is VV Nieuw Buinen. Er is een zwembad en een ijsbaan. Nieuw Buinen heeft vier scholen, waarvan er twee christelijk zijn.

Naam

De naam Nieuw-Buinen verwijst naar het dorp Buinen. De oudere vorm Bunne, heeft dezelfde betekenis als Bunde en is afgeleid van het Germaanse biwanda, dat afgesloten terrein betekent.[2] De historisch geograaf Theo Spek komt tot een soortgelijke verklaring: buun of bune verwijst volgens hem naar constructies van vlechtwerk zoals omheiningen. Zowel in Bunne als in Buinen gaat het dan om nederzettingen, die genoemd zijn naar het omheinde stuk land waar de oorspronkelijke nederzetting gevestigd werd.[3] In de 19e eeuw ontstond tijdens de vervening ten oosten van Buinen een nieuw lintdorp langs de Buinermond, dat Nieuw-Buinen werd genoemd.

Geschiedenis

Het dorp werd in 1823 gesticht, wanneer rijke ondernemers de Drentse veengebieden wilden ontginnen.[4] Van 1838 tot 1967 hebben er de Nieuw-Buiner Glasfabrieken gestaan. Van 1924 tot 1935 was er een spoorwegstation aan de spoorlijn Stadskanaal - Ter Apel Rijksgrens.

Geboren

Zie ook

Glasblazer Nieuw Buinen Onno de Ruijter 1974
Zie de categorie Nieuw-Buinen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.