Oudleusen

In het artikel van vandaag gaan we het hebben over Oudleusen. Dit is een onderwerp dat de afgelopen jaren aan belang heeft gewonnen en de belangstelling van veel mensen heeft gewekt. Oudleusen is een onderwerp dat een breed scala aan aspecten bestrijkt en op verschillende gebieden van het leven kan worden toegepast. In dit artikel zullen we verschillende aspecten van Oudleusen onderzoeken, van de historische oorsprong tot de impact ervan op de hedendaagse samenleving. Verder zullen we analyseren hoe Oudleusen in de loop van de tijd is geëvolueerd en wat de toekomstperspectieven op dit onderwerp zijn. Mis het niet!

Oudleusen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Oudleusen (Overijssel)
Oudleusen
Situering
Provincie Vlag Overijssel Overijssel
Gemeente Vlag Dalfsen Dalfsen
Coördinaten 52° 32′ NB, 6° 19′ OL
Algemeen
Inwoners
(2018)
560
Overig
Postcode 7722
Netnummer 0529
Foto's
Protestantse Kerk (anno 1952)
Protestantse Kerk (anno 1952)
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Oudleusen (Nedersaksisch: Oldlusen of Oldluzen)[1] is een dorp in de gemeente Dalfsen, liggend in de streek Salland in de Nederlandse provincie Overijssel. Oudleusen ligt aan de noordoostkant van de gemeente Dalfsen. Het dorp ligt aan de Hessenweg (N340), een oude handelsroute, en telt op 1 januari 2018 560 inwoners.[2]

Geschiedenis

Het dorp Leusen is in de 13e eeuw na Christus ontstaan. De naam Leusen is waarschijnlijk afgeleid van 'lo-essen', houtessen. De naam Leusen komt in de loop der eeuwen ook voor als Lusne (1313), Loesen (1322), Luessen (1485) en Oltleusen (1655). Toen in de zeventiende eeuw de hoogveenmoerassen ten noorden van Leusen door de Luessener Compagnie werden ontgonnen ontstond daar een nieuwe nederzetting, Nieuwleusen. Het oude dorp Leusen kreeg toen de naam Oudleusen. Vanaf de 19e eeuw is Oudleusen zich steeds meer gaan ontwikkelen tot een hechte gemeenschap. In 1967 verrees Ontmoetingscentrum de Wiekelaar. In 1989 kreeg Oudleusen ook een sporthal.

Situatieschets

Oudleusen is een klein dorp, met een beperkt aantal voorzieningen. Het dorp kent een Nederlandse Hervormde Kerk, een bibliotheek, een basisschool, een supermarkt en langs de eeuwenoude Hessenweg traditiegetrouw een eetcafé en een wegrestaurant. Oudleusen heeft een bedrijfsterrein, het Muldersveld, met voornamelijk lokale bedrijvigheid. Daarnaast kent Oudleusen agrarische bedrijvigheid in het buitengebied. In het kader van de plattelandsvernieuwing vinden er nieuwe ontwikkelingen plaats, zoals kamperen bij de boer, niet-agrarische bewoning en het omzetten van landbouwgrond in natuur.

Literatuur

  • Koman, Ruben A. (2006), Dalfser Muggen: Volksverhalen uit een Overijsselse gemeente. Mondelinge overlevering, volksgeloof en vertelcultuur in Dalfsen, Hoonhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen e.o., Bedum: Profiel Uitgeverij (i.s.m. de IJsselacademie, Kampen)
  • Visscher, Wim (2005), Heeren van de Ligtmis: Geschiedenis van de Leusener Compagnie, het begin van Nieuwleusen en het Oosterveen, Gouda: H&K Uitgevers.

Voetnoten

  1. Scholtmeijer, Harrie (2006), Mörn! Taalgids Overijssel, Assen: In Boekvorm Uitgevers bv.
  2. Gemeentegids Dalfsen 2018-2019, p.20