Tegenwoordig is Portaal:In het nieuws/Sport/2015 een onderwerp van groot belang en relevantie in de samenleving geworden. In de loop van de tijd heeft Portaal:In het nieuws/Sport/2015 een cruciale rol gespeeld in verschillende aspecten van het dagelijks leven, en heeft gevolgen gehad voor mensen van alle leeftijden en levensstijlen. Terwijl Portaal:In het nieuws/Sport/2015 blijft evolueren en verschillende dimensies krijgt, is het belangrijk om de impact ervan op verschillende gebieden, van gezondheid tot economie, grondig te analyseren. In dit artikel zullen we de vele facetten van Portaal:In het nieuws/Sport/2015 en de invloed ervan op het dagelijks leven nader bekijken, evenals de toekomstperspectieven die het met zich mee kan brengen.
Dit is een archiefpagina voor Portaal:In het nieuws/Sport
- Atletiek – In de nacht van 28 op 29 december overlijdt na een langdurig ziekbed Elżbieta Krzesińska, de olympisch kampioene van 1956 en oud-wereldrecordhoudster verspringen. De Poolse, de eerste olympisch kampioene van Polen na WO II, had al op de Olympische Spelen van 1952 in Helsinki een zilveren medaille kunnen veroveren, als niet haar lange paardenstaart bij het neerkomen een afdruk had achtergelaten. Na rijp beraad stelde de jury zich op het standpunt, dat de staart een deel van het lichaam was en dus werd er vanaf die afdruk gemeten. Dat scheelde zo’n 60 cm, waardoor Krzesińska nu met een afstand van 5,65 m als twaalfde eindigde. De Poolse is 81 jaar oud geworden.
- Handbal – Het Nederlandse vrouwenhandbalteam schrijft historie op het WK voor vrouwen van 2015 in Denemarken door de finale te bereiken. Hierin komt het tegenover het Noorse vrouwenteam te staan, de regerende olympische en Europese kampioen. Dat blijkt duidelijk nog een maatje te groot voor de Oranjevrouwen, die klop krijgen met 31-23. De zilveren medaille is nochtans het hoogste wat ooit door een Nederlandse handbalvertegenwoordiging werd bereikt op een WK.
- Atletiek – Op de EK veldlopen in het Franse Hyeres zijn er successen weggelegd voor zowel de Belgische als Nederlandse afvaardiging. Sifan Hassan is bij de vrouwen ongenaakbaar en wint de 8 km lange veldloop met acht seconden voorsprong in 25.47. Zij is hiermee de derde Nederlandse die dit presteert. Lornah Kiplagat in 2005 en Hilda Kibet in 2008 gingen haar voor. Bij de vrouwen U23 wint Louise Carton na 6 km in 19.46, dezelfde tijd die de als tweede finishende Jip Vastenburg krijgt toegemeten. Carton, eerder dit jaar al beloond met de Gouden Spike als beste vrouwelijke belofte van het jaar, is de eerste Belgische vrouw die ooit een medaille won op een EK veldlopen. Voor Vastenburg is het haar tweede U23-succes na haar eerdere titel dit jaar op de 10.000 m.
- Zwemmen – Op de laatste dag van de EK kortebaan verovert de Nederlandse equipe twee gouden medailles, waarbij een hoofdrol is weggelegd voor Ranomi Kromowidjojo. Eerst wint de wereldrecordhoudster (23,24 s) de 50 m vrije slag in 23,56 s, waarmee zij haar Zweedse rivale Sarah Sjöström (23,63 s) ditmaal achter zich weet te houden. Jeanette Ottesen uit Denemarken wordt derde in 23,94 s. Op de 4 x 50 m wisselslag maakt Kromowidjojo als laatste (vrije slag-)zwemster het succes compleet door na Tessa Vermeulen (rugslag), Moniek Nijhuis (schoolslag) en Inge Dekker (vlinderslag) aan te tikken in 1.44,85, vóór Zweden (1.45,34) en Italië (1.45,73).
- Krachtsport - De Strongman Champions League 2015 eindigt in Antalya, Turkije, waar twee dagen gestreden wordt door tien mannen uit de hele wereld. Op de steeds per land wisselende krachtsport-circuitwedstrijd, die in 2015 vijftienmaal plaatsvindt, haalt de Pool Krzysztof Radzikowski de jaartitel binnen op het laatste evenement, die hij ook wint. Danis Zagaris wordt tweede en tevens tweede in het totaalklassement. De Nederlander Alex Moonen maakt het Radzikowski nog moeilijk, echter stoot Zagaris Moonen nog net van de tweede plaats af, waar Radzikowski van profiteert. Moonen haalt daardoor een derde plaats in Turkije, de Canadees Jean-Francois Caron wordt derde in het totaalklassement en vierde in Turkije.
- Autosport – Formule 1-coureur Max Verstappen ontvangt op het FIA-gala in Parijs maar liefst drie prijzen als beloning voor zijn eerste jaar in de Formule 1, waarin hij met 49 punten en een twaalfde plaats in de eindstand van het wereldkampioenschap opvallend goed debuteerde: Rookie of the Year, Action of the Year en Personality of the Year.
- Zwemmen – De derde dag van de EK kortebaan levert Nederland drie medailles op. Op de 100 m vrije slag verovert Ranomi Kromowidjojo in 51,59 s het zilver achter de ongenaakbare Zweedse Sarah Sjöström, die er 51,37 s over doet. Op de 100 m wisselslag zwemt de vijftienjarige Marrit Steenbergen in 59,00 s verassend naar het brons achter de Hongaarse Katinka Hosszú (eerste in 56,67 s) en de Britse Siobhan-Marie O'Connor (tweede in 57,65 s). En op de 4 x 40 m vrije slag behalen Inge Dekker, Femke Heemskerk, Tamara van Vliet en Ranomi Kromowidjojo eveneens zilver in 1.36,20. Alleen Italië is sneller in 1.36,05. Rusland pakt het brons in 1.36,62.
- Atletiek – De ethische commissie van de IAAF legt de top van de Keniaanse atletiekfederatie een schorsing op van zes maanden. Het betreft voorzitter Isaiah Kiplagat, vice-voorzitter en IAAF-council-lid David Okeyo en voormalig penningmeester Joseph Kinyua. Dit drietal is in opspraak gekomen vanwege onregelmatigheden bij dopingcontroles in Kenia en bij het afsluiten van sponsorcontracten met Nike. Gedurende de schorsingsperiode zal het doen en laten van genoemd trio nader worden onderzocht.
- Atletiek – De Keniaanse atletiekbond maakt bekend, dat het een zevental Keniaanse atleten heeft geschorst wegens gebruik van verboden middelen. Onder hen bevindt zich tweevoudig wereldkampioene veldlopen Emily Chebet. Zij is betrapt op het gebruik van furosemide, een maskeringsmiddel. Chebet, die ook in Nederland bekend is vanwege haar overwinning in de 4 Mijl van Groningen in 2010, heeft een schorsing van vier jaar opgelegd gekregen, die is begonnen op 17 juli van dit jaar.
- Atletiek – In het ziekenhuis van Asse overlijdt na een lange, slepende ziekte de Belgische atleet Eddy De Leeuw. De Leeuw nam in 1980 deel aan de Olympische Spelen in Moskou, waar hij op de 400 m de kwartfinales haalde en deel uitmaakte van het Belgische estafetteteam op de 4 x 400 m estafette. Door een foute wissel haalde het viertal in haar reeks de finish niet. Tussen 1979 en 1981 verbeterde hij als lid van dit team tot driemaal toe het Belgische record. Hij veroverde daarnaast twee nationale titels op de 400 m, in 1980 en 1983. Eddy De Leeuw werd 59 jaar.
- Atletiek – De IAAF maakt bekend dat de Russische atletiekfederatie de voorlopige schorsing, opgelegd vanwege de door het WADA blootgelegde dopingpraktijken binnen de Russische atletiek, accepteert. Volgens secretaris-generaal Mikhail Butov wordt er door Rusland hard aan gewerkt om zaken te veranderen en tegemoet te komen aan de door de IAAF gestelde eisen. Op die manier verwacht men binnen niet al te lange tijd terug te kunnen keren in de internationale atletiek.
- Schaatsen – Tijdens de tweede wereldbeker in Salt Lake City worden drie wereldrecords verbeterd. Bij de vrouwen verbreekt de Amerikaanse Heather Bergsma op de 1500 m het pas een week oude wereldrecord van landgenote Brittany Bowe in Calgary van 1.51,59, en maakt er 1.50,85 van. Bowe, op haar beurt, doet op de 1000 m precies het omgekeerde: zij verbetert het een week oude record van 1.12,51 van Bergsma en brengt het op 1.12,18. Voor de grootste verrassing zorgt echter Ted-Jan Bloemen. Op de 10.000 m legt de sinds kort voor Canada uitkomende Nederlander 12.36,30 op het ijs van de Utah Olympic Oval en dat is ruim vijf seconden sneller dan Sven Kramer in 2007 presteerde, toen die - ook in Salt Lake City - het record op 12.41,69 stelde.
- Darts – Michael van Gerwen wint in Glasgow de World Series of Darts. In een spannende finale weet de Brabander de Schot Peter Wright, ondanks diens voorsprong van 10-9, te achterhalen en te verslaan met 11-10. Van Gerwen had eerder in de kwartfinale Raymond van Barneveld met 10-8 geklopt, waarna hij in de halve finale met 11-5 ook te sterk bleek voor de Engelsman Adrian Lewis.
- Atletiek – Nadat drie weken geleden, op 1 november 2015, haar echtgenoot, de Amerikaan Houston McTear op 58-jarige leeftijd was overleden aan de gevolgen van longkanker, overlijdt de Zweedse atlete Linda Haglund nu zelf ook en eveneens als gevolg van kanker. De ziekte werd overigens pas op 17 november geconstateerd, nadat zij met rugpijnklachten in het ziekenhuis was opgenomen. Haglund veroverde in de jaren zeventig en tachtig in totaal negentien Zweedse sprinttitels en werd in 1976 Europees indoorkampioene op de 60 m. Linda Haglund is 59 jaar oud geworden.
- Atletiek – De Spaanse atlete Marta Domínguez wordt alsnog voor drie jaar verbannen uit de sport wegens eerder geconstateerde afwijkingen in haar biologisch paspoort, wat zou kunnen duiden op dopinggebruik. Domínguez, wereldkampioene op de 3000 m steeple in 2009, was in maart 2014 door de Spaanse atletiekbond vrijgesproken van dopingverdenking, nadat zij eerder, in juli 2013, door de IAAF voor vier jaar was geschorst. De Spaanse bond vond dat de waarden in haar bloedpaspoort waren gebaseerd op onbetrouwbare informatie. Zowel de IAAF als het wereldantidopingbureau WADA ging tegen dit besluit in beroep bij het CAS. Dat heeft nu bepaald dat de verklaringen van de Spaanse bond onvoldoende zijn geweest om de dopingverdenking weg te nemen. Naast de driejarige schorsing worden alle resultaten van Domínguez tussen augustus 2009 en juli 2013, inclusief haar in 2009 behaalde wereldtitel, geschrapt.
- Atletiek – In Arnhem overlijdt op 83-jarige leeftijd oud-Nederlands kampioen verspringen Henk Visser. Visser, in 1932 in Willemstad geboren, behoorde in de jaren vijftig tot de Europese top, culminerend in een Europees record van 7,98 m in 1956, na de 8,06 m van Jesse Owens op de Olympische Spelen van 1936 de beste sprong ooit op Europees grondgebied. Visser was dan ook kanshebber op olympisch eremetaal op de Spelen van Melbourne in 1956, maar die kans werd hem ontnomen toen Nederland besloot de Spelen te boycotten vanwege de inval van de Sovjet-Unie in Hongarije. Vier jaar later kreeg hij op de Spelen van Rome een herkansing, maar door drie foutsprongen in de finale eindigde hij op een teleurstellende zevende plaats. Kort daarna beëindigde hij zijn atletiekloopbaan. Als Nederlands record zou zijn 7,98 m pas in 1987 worden overtroffen. Visser veroverde in totaal tien Nederlandse titels, zes op verspringen, drie op hoogspringen en een op de 100 m.
- Atletiek – De IAAF legt de Russische Atletiekfederatie een voorlopige schorsing op naar aanleiding van het eerder door het WADA gepubliceerde rapport over de dopingpraktijken binnen de Russische atletiek. Russische atleten kunnen hierdoor vooralsnog niet deelnemen aan internationale atletiekwedstrijden, terwijl ook het voor volgend jaar in Kazan geplande WJK daar niet zal plaatsvinden. De Russen zullen eerst moeten voldoen aan een lijst met – nog niet bekend gemaakte – criteria, voordat weer toegang kan worden verkregen tot internationale wedstrijden. Een inspectieteam gaat dat controleren.
- Atletiek – De onderzoekscommissie van het Antidopingagentschap WADA publiceert een rapport, waarin wordt gesteld dat in Rusland op grote schaal is gerommeld met dopingcontroles. Volgens de commissie zou de Russische overheid betrokken zijn geweest bij het knoeien met de where-abouts van Russische atleten en dopingcontroles hebben gemanipuleerd, of geheel hebben doen verdwijnen. Ook functionarissen in de top van de IAAF zouden betrokken zijn geweest bij het verdonkeremanen van de resultaten van dopingcontroles van Russische atleten, onder wie bekende atletes als olympisch kampioene op de 800 m Maria Savinova en bronzen medaillewinnares op deze afstand Jekaterina Poistogova. De onderzoekscommissie heeft de informatie over mogelijke criminele activiteiten in dit verband inmiddels overgedragen aan Interpol. De WADA-commissie stelt zich voorts op het standpunt, dat Rusland voorlopig geen atleten meer mag uitzenden naar wedstrijden, omdat het land niet voldoet aan de WADA-code. De IAAF heeft al verklaard dat de council – die eind november vergadert – zich daarover zal buigen. Overigens onderstreept de commissie, dat Rusland niet het enige land is dat in gebreke blijft bij het uitvoeren van het anti-dopingbeleid zoals WADA dat voorschrijft.
- Atletiek - In zijn tweede vaderland Zweden overlijdt de vroegere Amerikaanse sprinter Houston McTear. McTear werd bekend, toen hij reeds op achttienjarige leeftijd, in 1975, 9,0 s liep op de 100 yd, een officieus wereldrecord, omdat het een handgeklokte tijd betrof. Wel officieel was zijn wereldindoorrecord op de 60 m, dat hij in 1978 op 6,54 s stelde en dat pas in 1986 door Ben Johnson werd verbeterd tot 6,50 s. McTear, die nooit aan Olympische Spelen deelnam – voor de Spelen van 1976 was hij wel geselecteerd, maar moest hij vanwege een blessure afzeggen en die van 1980 in Moskou werden door de Verenigde Staten geboycot – behoorde van 1975 tot 1980 tot de beste sprinters ter wereld. Na zijn actieve atletiekloopbaan trouwde hij met de Zweedse sprintster Linda Haglund, met wie hij drie kinderen kreeg. McTear overleed op 58-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker.
- Atletiek – In zijn woonplaats Patong in Thailand, waar hij uitbater was van een drietal restaurants, overlijdt op tragische wijze de voormalige Belgische sprinter en verspringer Ronald Desruelles. Desruelles veroverde outdoor gedurende zijn atletiekloopbaan acht nationale sprint- en tien nationale verspringtitels en liep op de 60 m in 1988 een Belgisch indoorrecord dat tot op de dag van vandaag onaangetast is gebleven. Twee jaar eerder was hij op dit onderdeel ook al Europese indoorkampioen geworden. Ronald Desruelles, oudere broer van meervoudig Belgisch kampioen polsstokhoogspringen Patrick Desruelles, is 60 jaar oud geworden.
- Turnen – Op de WK turnen in Glasgow verovert Sanne Wevers op balk de zilveren medaille. De Nederlandse scoort eerst 14,233, wat na een protest wordt verhoogd naar 14,333. De Amerikaanse turnster Simone Biles is de enige die met 15,358 hoger scoort met een nagenoeg perfecte oefening. De Duitse Pauline Schäfer behaalt met een score van 14,133 het brons. Wevers is de eerste Nederlandse vrouw die op een WK een medaille verovert. De laatste die dit presteerde was Suzanne Harmes in 2005 met brons op vloer.
- Paralympische sport – Paralympisch rolstoelatleet Kenny van Weeghel verovert goud op de 200 m tijdens de wereldkampioenschappen voor paralympische atleten in Doha. Met zijn 25,14 s blijft hij de Thai Saichon Konjen (25,42 s) bijna drietiende seconde voor. Het is de tweede wereldtitel op dit onderdeel van de Nederlander, die eerder op de WK in 2013 won. Marlène van Gansewinkel verovert de zilveren plak op het onderdeel verspringen. Zij verbetert met 5,27 m haar PR met 41 centimeter, maar komt niet in de buurt van de Franse winnares Marie-Amélie Le-Fur, die met 5,84 m wint. Voor rolstoelatlete Amy Siemons ten slotte is op de 100 m het brons weggelegd. Met haar 18,99 s komt ze ruim vier tienden van een seconde te kort op de als tweede eindigende Amerikaanse Alexa Halko (18,55 s). Winnares wordt Hannan Cockroft uit Groot-Brittannië in 17,73 s.
- Atletiek – Zes Russische top-snelwandelaars, inclusief een huidige Europese kampioen zijn een jaar voor de Spelen in Rio geschorst na positieve dopingtests in juni in Saransk, de Russische trainingsbasis van veel snelwandelaars. Zij mogen niet aan wedstrijden deelnemen, totdat door de Russische atletiekfederatie aan de IAAF een definitief oordeel over de testresultaten is overhandigd. Onder de geschorste atleten bevindt zich Elmira Alembekova, die vorig jaar Europees kampioene werd op de 20 km snelwandelen en Mikhail Ryzhov, tweede op de 50 km snelwandelen tijdens de WK van 2013. Verder zijn ook Ivan Noskov en Denis Strelkov geschorst, bronzen medaillewinnaars op de EK van 2014, naast Vera Sokolova, oud-wereldkampioene bij de B-junioren en Stanislav Jemeljanov, die vorig jaar na een eerdere dopingovertreding al zijn gouden medaille was kwijtgeraakt die hij had gewonnen op de 20 km snelwandelen tijdens de EK van 2010. Hem wacht een lange straf, indien hij nu opnieuw schuldig wordt bevonden.
- Wielrennen – Tijdens de WK wielrennen in het Amerikaanse Richmond verovert Anna van der Breggen de zilveren medaille op de individuele tijdrit. De Nederlandse hoeft aan de finish maar 2,54 seconden toe te geven op de winnares, de Nieuw-Zeelandse Linda Villumsen. Het brons gaat naar titelverdedigster Lisa Brennauer uit Duitsland.
- Atletiek – Tijdens de Memorial Van Damme in Brussel, de laatste wedstrijd in de Diamond League reeks, wordt Sifan Hassan in 4.18,20 tweede op de Engelse mijl achter de Keniaanse Faith Chepngetich Kipyegon, die wint in 4,16,71, een Afrikaans record. Hassan verbetert met haar tijd het Nederlandse record van Elly van Hulst uit 1986 met 4,20 seconden. Het levert haar bovendien de eindoverwinning op de 1500 m/mijl van deze wedstrijdenserie op, waarmee zij, naast een fraai kunstwerk, een bonus van 40.000 dollar verdient. Het is voor het eerst in de historie van zowel de Golden als de Diamond Laegue dat een Nederlander in zijn/haar specialiteit de eindoverwinning behaalt.
- Waterskiën – Oud-wereld- en Europees kampioene waterskiën Willy Stähle overlijdt. De Nederlandse was in 1971 de allerbeste van de wereld, het jaar waarin zij ook tot sportvrouw van het jaar werd gekozen. Een jaar later veroverde zij goud op de Olympische Spelen in München, waar het waterskiën als demonstratiesport op het programma stond. Door een ongeluk met een parachutesprong liep Willy Stähle op 7 augustus 1983 een dwarslaesie op en belandde in een rolstoel. De laatste jaren leidde zij een teruggetrokken leven en meed zij de publiciteit. Willy Stähle werd 61 jaar.
- Atletiek – Dafne Schippers schrijft historie door op de zevende dag van de WK in Peking na het eerdere zilver op de 100 m nu ook het goud voor zich op te eisen op de 200 m. In een race waarin zij tot het uiterste moet gaan om de concurrentie te verslaan, stormt de Nederlandse na 21,63 s over de finish, wat niet alleen een Nederlands, maar ook een Europees record is en de derde snelste wereldtijd ooit. Bovendien is het de eerste gouden medaille van een Nederlandse atlete op een WK.
- Autosport – In het Amerikaanse Allentown overlijdt voormalig Formule 1-coureur Justin Wilson aan de gevolgen van ernstig hoofdletsel, een dag eerder opgelopen tijdens een race van de Amerikaanse IndyCar Series op het circuit van Pocono. Wilson werd aan het hoofd geraakt door een brokstuk van de auto van Sage Karam, die aan de leiding reed en crashte, waarna verschillende onderdelen van diens auto over de baan stuiterden. Als gevolg daarvan geraakte Wilson direct bewusteloos en crashte hard in een muur. Wilson schreef zeven races in de IndyCar-klasse op zijn naam en was gedurende zijn F1-carrière bij Minardi enige tijd teamgenoot van Jos Verstappen.
- Atletiek - Dafne Schippers bezorgt Nederland op de derde dag van de WK in Peking de eerste medaille van het toernooi: op de 100 m verovert zij het zilver achter de Jamaicaanse Shelly-Ann Fraser-Pryce, die wint in 10,76 s. Schippers is 0,05 seconde langzamer, maar haar 10,81 s is wel weer sneller dan haar eerder in de halve finales gelopen 10,83 s en dus een Nederlands record. De Amerikaanse Tori Bowie wordt derde in 10,86 s. Het is voor het eerst in de historie dat een Nederlandse atleet of atlete op de 100 m een medaille wint op een WK.
- Paardensport – Jeroen Dubbeldam wint in Aken de Europese titel. Met SFN Zenith N.O.P. maakt de 42-jarige Nederlandse springruiter in de vijf manches niet één springfout. Dubbeldam is de eerste die naast een olympische en een wereldtitel nu ook een individuele Europese titel op zijn naam heeft geschreven.
- Atletiek - Op de tweede dag van de WK in Peking zorgt Liemarvin Bonevacia voor een verrassing door op de 400 m zijn eigen Nederlandse record te verbeteren van 45,40 naar 44,72 s. Hij wordt er in zijn serie vijfde mee en plaatst zich voor de halve finale.
- Atletiek - Het Hof van Arbitrage voor Sport (CAS) maakt bekend, dat de Turkse atlete Aslı Çakır Alptekin haar gouden medailles kwijt raakt die zij heeft veroverd op de 1500 m tijdens de Olympische Spelen in Londen en de Europese kampioenschappen in Helsinki in 2012. Het besluit is het resultaat van de beroepsprocedure die de IAAF bij het CAS had aangespannen tegen Alptekin en de Turkse Atletiekfederatie. Deze laatste instantie had de atlete eerder in december 2013 vrijgesproken van beschuldigingen dat zij doping zou hebben gebruikt, nadat op 22 maart 2013 was bekend gemaakt dat acht atleten, onder wie Alptekin, waren betrapt op het gebruik van verboden middelen. De IAAF ging vervolgens tegen het Turkse besluit in beroep. Aangezien Alptekin eerder in 2004 al was bestraft voor dopingmisbruik, is de atlete nu voor acht jaar geschorst, dat wil zeggen dat zij tot 9 januari 2021 niet aan wedstrijden mag deelnemen. Bovendien worden alle door Alptekin behaalde resultaten vanaf 29 juli 2010 geschrapt.
- Zwemmen – Vijfhonderdsten blijft de Nederlandse estafetteploeg op de 4 x 100 m vrije slag voor gemengde teams verwijderd van het goud op de WK zwemmen in Kazan. Femke Heemskerk wordt als laatste zwemster van het Nederlandse viertal, dat verder bestaat uit Sebastiaan Verschuren, Joost Reijns en Ranomi Kromowidjojo, op de finish geklopt door Missy Franklin, de laatste zwemster van de Amerikaanse vier. Die finisht in 3.23,05, Nederland dus in 3.23,10 en Canada als derde in 3.23,59. De Nederlandse tijd is wel een Europees record.
- Atletiek - Tijdens de Meeting voor Mon in Kessel-Lo verbetert Philip Milanov zijn eigen Belgische record discuswerpen van begin dit jaar van 66,43 m tot 66,66 m. Hiermee kwalificeert hij zich voor deelname aan de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.
- Zwemmen – Op de WK zwemmen in Kazan zwemt de Nederlandse vrouwenestafetteploeg op de 4 x 100 m vrije slag naar het zilver. De Nederlandse vier, die door hun successen op de OS van 2008 en de WK’s van 2009 en 2011 de bijnaam Golden Girls hadden verworven, zwommen in een vernieuwde samenstelling met Ranomi Kromowidjojo, Maud van der Meer, Marrit Steenbergen en Femke Heemskerk naar 3.33,67 en moesten alleen Australië voorlaten, dat won in 3.31,48. Zilver was er ook voor Sharon van Rouwendaal, haar derde alweer na twee eerdere in het open water. Op de 400 m vrije slag werd zij tweede in 4.03,02 achter de Amerikaanse Katie Ledecky, die de afstand in 3.59,13 aflegde.
- Atletiek - Ook op de vierde en laatste dag van de Europese juniorenkampioenschappen in Eskilstuna is er succes voor de Belgische afvaardiging. Nenah De Coninck wint namelijk goud op de 400 m horden in een PR-tijd van 57,85 s. Ze blijft in de finale Inge Drost drie honderdsten voor, die overigens voor de Nederlandse de eerste en enige plak uit het vuur sleept. De Belgische vertegenwoordiging beleeft met tweemaal goud, tweemaal zilver en eenmaal brons de beste score ooit op een EJK.
- Sterkste Man van Europa - De uit IJsland afkomstige reus Hafþór Júlíus Björnsson, bijnaam 'Thor', sleept in Leeds, Engeland, wederom de titel Sterkste Man van Europa binnen en zet bij het op dezelfde dag gehouden wereldkampioenschap deadlift, een persoonlijk record van 450 kg (ongeveer 1000 lb) neer, een stuk hoger dan zijn eerdere deadlift-prestaties, waarmee hij meteen in de top 4 van de wereld komt. Eddie Hall zet een wereldrecord deadlift van 463 kg neer.
- Atletiek - Op de derde dag van de EK voor atleten tot 23 jaar in Tallinn is er voor zowel de Belgische als de Nederlandse vertegenwoordiging succes weggelegd. Langeafstandsloper Isaac Kimeli verovert op de 10.000 m in 13.54,33 de zilveren medaille achter het Turkse fenomeen Ali Kaya, die onbedreigd wint in 13.20,54. Van de Nederlandse delegatie verovert Nadine Visser brons op de 100 m horden. De meerkampster finisht in 13,01 s achter de Zwitserse Noemi Zbären (eerste in 12,71) en de Poolse Karolina Koleczek (tweede in 12,92).
- Powerlifting - De 27-jarige Engelsman Eddie Hall, uit Stoke-on-Trent, zet een nieuw record deadlift neer op de wereldkampioenschappen deadlift in het Engelse Leeds, van 1020.74 lb (463 kg). Het kampioenschap wordt gelijk gehouden met de Sterkste Man van Europa en een van de kwalificatiewedstrijden voor de Sterkste Man van de Wereld. Het gehele krachtsportevenement wordt Giants Live genoemd.
- Atletiek - De Turkse hordeloopster Nevin Yanit, die vorig jaar door haar atletiekbond voor twee jaar was geschorst, nadat zij bij een dopingcontrole in februari 2013 positief had getest, heeft door het CAS een verhoging van haar straf van twee naar drie jaar opgelegd gekregen. De IAAF was het namelijk niet eens met de hoogte van de door de Turkse atletiekbond vastgestelde strafmaat en vocht deze aan bij het CAS, die de IAAF dus in het gelijk heeft gesteld. De IAAF heeft Yanit nu geschorst van 6 maart 2013 tot 5 maart 2016. Bovendien is haar resultaat van de EK in 2012 (goud op de 100 m horden) geschrapt, evenals haar vijfde plaats op de Olympische Spelen in Londen.
- Acrobatische gymnastiek – Op de Europese Spelen verovert het Belgische trio bestaande uit Kaat Dumarey, Julie Van Gelder en Ineke Van Schoor het goud in zowel de balanscompetitie als de tempocompetitie. Twee dagen ervoor hadden ze ook al de gouden medaille gewonnen in de allroundfinale. Ook Solano Cassamajor en Yana Vastavel doen als duo hun duit in het zakje met twee zilveren medailles, nadat ze twee dagen ervoor eveneens tweede werden in de allroundcompetitie. Met zes medailles hebben de acrogymnasten een aanzienlijk aandeel in de Belgische medailleoogst op de Europese Spelen.
- Tafeltennis – Li Jiao en Li Jie zetten voor Nederland op de Europese Spelen van 2015 de teller van het aantal medailles op tien. Nadat beide tafeltennisters hun halve finale hebben gewonnen, staan ze in de finale tegenover elkaar. Li Jiao wint met 4-0 en verovert het goud, Li Jie houdt er de zilveren plak aan over.
- Wegwielrennen – De Nederlandse wegwielrenners doen goede zaken op de Europese Spelen van 2015 in Bakoe. Bij de vrouwen wint Ellen van Dijk het eerste goud voor Nederland door de tijdrit over 25,8 km te winnen in 32.26,87, meer dan een halve minuut sneller dan de Oekraïense Ganna Solovei. Annemiek van Vleuten completeert het succes bij de vrouwen met het brons, op 1,06 minuut achter haar landgenote. Bij de mannen verovert Stef Clement het zilver op de tijdrit van 52,6 km. Hij eindigt op 1.10,5 min. achter winnaar Vasil Krijenka, die als enige binnen het uur finisht, in 59.36,03.
- Boogschieten – De Nederlandse handboogschutters Rick van der Ven, Sjef van der Berg en Mitch Dielemans veroveren brons op de Europese Spelen in Bakoe. Het drietal rekent in de strijd om de derde plaats met 5-3 af met Frankrijk. Oekraïne verovert het goud, Spanje het zilver.
- Turnen – Lieke Wevers verovert haar tweede bronzen medaille op de Europese Spelen in Bakoe. Na eerder brons te hebben behaald als lid van het Nederlandse team, wint zij nu ook brons bij de meerkamp. Na vier onderdelen scoort zij 55.065 punten. Haar hoogste score behaalt zij op het onderdeel brug: 13,966. De Russische Alja Moestafina wordt met 58,566 punten eerste, gevolgd door de Zwitserse Giulia Steingruber met 56,699 punten.
- Paralympische sport – Paralympisch atlete Marlou van Rhijn gaat opnieuw harder dan ooit. Bij wedstrijden in het Zwitserse Notwill verbetert zij haar eigen wereldrecords op de 100 en 200 m. Op de korte sprint komt zij tot 12,82 s, 0,03 s sneller dan eerder dit seizoen in Dubai. Op de dubbele sprintafstand haalt zij met 25,66 s zelfs meer dan drie tienden af van haar tijd van 25,99 s van enkele weken geleden in Hoorn.
- Roeien – Tijdens de EK roeien in het Poolse Poznań doen Nederlandse roei-equipes goede zaken. Er worden drie zilveren medailles veroverd en in alle gevallen door vrouwenboten. De dubbelvier met Nicole Beukers, Chantal Achterberg, Carline Bouw en Inge Janssen geeft op het winnende Duitsland slechts 0,61 seconden toe. De twee-zonder-stuurvrouw Ellen Hogerwerf en Olivia van Rooijen zijn in de finale niet opgewassen tegen het Britse tweetal Helen Glover en Heather Stanning, maar dat zijn dan ook de regerende olympische en wereldkampioenen. De vrouwenacht, t.w. Monica Lanz, Jenny de Jong, Sophie Souwer, Lies Rustenburg, Aletta Jorritsma, Wianka van Dorp, Claudia Belderbos, Heleen Boers en stuurvrouw Ae-ri Noort, maken het winnaar Rusland op het eind nog lastig, maar kunnen de Russinnen niet van de winst afhouden.
- Atletiek - Tijdens de Fanny Blankers-Koen Games in Hengelo loopt Dafne Schippers de 100 m in 10,94 s. Daarmee doorbreekt zij als eerste Nederlandse nu ook officieel (+1,8 m/s) de 11 seconden barrière. Ruim een maand eerder deed zij dit voor het eerst in Florida, maar haar 10,90 s kwam toen tot stand met te veel rugwind (+3,9 m/s). Haar 10,94 is niet alleen een nationaal, maar ook een toernooirecord (oud: 10,97 s van Merlene Ottey uit 1990). Schippers kwalificeert zich hiermee tevens voor de WK in Peking in augustus. Sifan Hassan pakt op de weinig gelopen 1000 m Ellen van Langen haar 22 jaar oude nationale record van 2.35,21 af. Hassan komt in Hengelo tot 2.34,68.
- Krachtsport - Jarno Hams en zijn jongere broer Eric halen de eerste plaats bij de wedstrijd Sterkste Team van Nederland met 36 punten, te Lopik bij het autosportspektakel "Foute Cross". Tweede worden Enzo Tauro en Bjorn de Rijk met 29,5 punten en derde worden Dennis van Beusekom en Kelvin de Ruiter met 27,5 punten. In totaal doen er 8 teams mee.
- Atletiek – Voormalig wereldkampioene op de 400 m Amantle Montsho is voor de duur van twee jaar geschorst als gevolg van een positieve dopingtest tijdens de Gemenebestspelen in Glasgow, vorig jaar. Bij die test is bij de atlete uit Botswana de verboden stof methylhexanamine aangetroffen. De 31-jarige Montsho kreeg de beslissing eind vorige maand al te horen, maar hij is pas openbaar gemaakt nu de IAAF de zaak heeft bestudeerd. De schorsing is ingegaan op 1 januari 2015.
- Schaatsen – Op de WK allround in Calgary verovert Sven Kramer voor de zevende maal in zijn carrière de wereldtitel. Op de afsluitende 10.000 m weet hij een achterstand op de Rus Denis Joeskov ruimschoots te overbruggen. Bij de vrouwen raakt Ireen Wüst haar wereldtitel kwijt. De Tsjechische Martina Sablikova is haar ditmaal te machtig. Wüst moet nu genoegen nemen met het zilver.
- Atletiek - Op de laatste dag van de EK indoor in Praag wint Dafne Schippers de 60 m in 7,05 s. Zij is nu zowel binnen als buiten de onbetwiste sprintkoningin van Europa. Sifan Hassan blijkt, na het goud van vorig jaar in Zürich, nu ook indoor in Praag op de 1500 m niet te kloppen. Thijmen Kupers verrast na een aanvallende tactiek op de 800 m met een bronzen medaille, terwijl Eelco Sintnicolaas op de zevenkamp zijn in eerdere jaren opgebouwde faam als meerkamper bevestigt door eveneens brons te veroveren. Ook België kan tevreden terugzien op het toernooi in Praag. Op de laatste dag komt de Belgische formatie op de 4 x 400 m estafette, bestaande uit Dylan, Jonathan en Kevin Borlée, plus Julien Watrin, tot een spectaculaire overwinning in 3.02,87, een Europees record. Dylan Borlée groeit hiermee uit tot ster van de Belgische afvaardiging, want eerder veroverde hij al zilver.
- Schaatsen - Op de vierde en laatst dag van de WK afstanden schaatsen moet Ireen Wüst ook op de 1500 m genoegen nemen met zilver. Het goud is weggelegd voor de Amerikaanse Brittany Bowe, die met haar 1.54,27 duidelijk sneller is dan de onttroonde titelverdedigster met haar 1.54,76. Heather Richardson pakt het brons met 1.55,60. Bij de mannen wint Pavel Koelizjnikov de 500 m, pakt olympisch kampioen Michel Mulder het zilver na een knappe 34,770 in de tweede serie en de Canadees Laurent Dubreuil het brons. Het nieuwe WK-onderdeel massastart wordt een prooi voor de Nederlanders. Bij de mannen wint marathonschaatser Arjan Stroetinga in de eindsprint, terwijl bij de vrouwen Irene Schouten de titel verovert en Mariska Huisman derde wordt.
- Schansspringen - Amper 1 dag na het vorige record van Peter Prevc springt de Noor Anders Fannemel op de Vikersundbakken 251,5 m ver, opnieuw goed voor een wereldrecord.
- Atletiek - Een jaar nadat zij op hetzelfde parcours haar wereldrecord op de halve marathon vestigde, legt de Keniaanse Florence Kiplagat de Mitja Marató de Barcelona af in 1:05.09, drie seconden sneller dan in 2014. Al doende verbetert zij tevens de wereldrecords op de 15 km in 46.14 en de 20 km in 1:01.54.
- Judo – De Nederlandse judolegende Wim Ruska overlijdt na een langdurig ziekbed. Ruska won twee keer goud op de Olympische Spelen van 1972 in München, in de zwaargewicht- en de open klasse. Bovendien werd hij in 1967 en 1971 wereldkampioen en was hij ook zeven keer de beste van Europa. Ruska’s successen in München zijn altijd overschaduwd geweest door de Palestijnse aanslag op de Israëlische delegatie, die enkele dagen voor zijn overwinningen had plaatsgevonden. Wim Ruska, die in 2001 getroffen werd door een hersenbloeding, waardoor hij deels verlamd raakte en zijn spraakvermogen was aangetast, werd 74 jaar.
- Schaatsen – Het podium van de 5000 m bij de mannen kleurt geheel oranje op de derde dag van de WK afstanden schaatsen. Sven Kramer prolongeert zijn titel voor de tweede keer en wint in 6.09,65, een officies wereldrecord voor laaglandbanen, voor Jorrit Bergsma in 6.11,53 en Douwe de Vries in 6.18,24. Op de 1000 m behaalt Kjeld Nuis het brons in 1.08,71. Shani Davis wint hier in 1.08,57, voor Pavel Koelizjnikov in 1.08,61. Bij de ploegenachtervolging voor vrouwen missen Ireen Wüst, Marrit Leenstra en Marije Joling het goud op 0,02 seconden. Dat gaat naar Japan in 3.01,53. Het brons is weggelegd voor Rusland in een tijd van 3.03,19.
- Schansspringen - De Sloveen Peter Prevc springt op de Vikersundbakken 250 m ver, goed voor een wereldrecord.
- Schaatsen – Op de tweede dag van de WK afstanden schaatsen in Heerenveen verovert Koen Verweij de bronzen medaille op de 1500 m in 1.45,15. Hij moet in de ongenaakbare Rus Denis Joeskov (eerste in 1.43,36) en de Canadees Denny Morrison (tweede in 4.15,08) zijn meerderen erkennen. Carlijn Achtereekte doet het op de 5000 m beter. De Nederlandse debutante pakt in 6.54,49 het zilver achter titelverdedigster Martina Sablikova (eerste in 6.52,73). De Duitse Claudia Pechstein wordt met 6.56,53 derde. Later is er toch ook goud voor Koen Verweij. Samen met Sven Kramer en Douwe de Vries wint het trio van Oranje de ploegenachtervolging in 3.41,40. Canada wordt tweede in 3.44,09, Zuid-Korea derde in 3.44,96.
- Alpineskiën - Op de Wereldkampioenschappen alpineskiën wordt Ted Ligety voor de derde opeenvolgende keer wereldkampioen op de reuzenslalom.
- Golf - De Amerikaanse golfer Billy Casper overlijdt op 83-jarige leeftijd. In 1968, 1969 en 1970 stond hij derde op de wereldranglijst. Na zijn golfcarrière legde hij zich toe op het ontwerpen van golfbanen.
- Wielrennen – In zijn woonplaats Heemskerk overlijdt op 92-jarige leeftijd wielrenner Gerrit Voorting. Voorting won in zijn carrière onder meer twee etappes in de Tour en droeg vier dagen de gele trui. Daarnaast was hij in 1954 één dag leider in de Giro en dus drager van de roze trui. Voorting deed in 1948 ook mee aan de Olympische Spelen in Londen en behaalde daar een zilveren medaille, nadat hij aanvankelijk de eindsprint zou aantrekken voor zijn landgenoot Henk Faanhof. Toen deze echter lek reed, ging Voorting voor zijn eigen kansen. Faanhof overleed op 27 januari.