Wapen van Doetinchem

In de wereld van vandaag is Wapen van Doetinchem een onderwerp dat voor veel mensen van groot belang is. Of het nu vanwege de impact ervan op de samenleving, de invloed ervan op de populaire cultuur of het belang ervan in de geschiedenis is, Wapen van Doetinchem is op verschillende gebieden een punt van discussie en debat geworden. In dit artikel zullen we verschillende aspecten onderzoeken die verband houden met Wapen van Doetinchem, van de oorsprong tot de relevantie ervan vandaag de dag. We analyseren de impact ervan op verschillende gebieden, evenals de meningen en perspectieven van experts ter zake. Daarnaast zullen we nadenken over de rol die Wapen van Doetinchem speelt in het dagelijks leven van mensen en het potentieel ervan om de wereld in de toekomst te transformeren.

Wapen van Doetinchem

Het Wapen van Doetinchem is het wapen van de gemeente Doetinchem. De beschrijving luidt:

"In azuur een dubbelstaartige gekroonde leeuw van goud, getongd en genageld van keel, vergezeld van 3 mispelbloemen van zilver. Het schild gedekt met eene vijfbladerige kroon van goud."

Geschiedenis

Ter gelegenheid van de hereniging van de gemeenten Stad Doetinchem en Ambt Doetinchem werd in 1920 het oude wapen van Doetinchem bevestigd bij de Hoge Raad van Adel. In het oorspronkelijke wapen werd de Gelderse leeuw wisselend omgewend afgebeeld, tevens wisselend met enkele- of dubbele staart. De mispelbloemen staan echter al in de oudste afbeeldingen weergegeven met als schildhoudster Catharina van Alexandrië, tevens het schutspatroon van de stad. De mispelbloemen zijn afkomstig van het oude wapen van het Graafschap Gelre.

Bron

  • Gemeentewapens, Jaarboek Achterhoek en Liemers 1982. Oudheidkundige vereniging "De Graafschap" Uitgave Walburg pers.

Zie ook