Wapen van Ermelo

In de wereld van vandaag is Wapen van Ermelo een onderwerp dat de aandacht van mensen overal heeft getrokken. Van de impact ervan op de samenleving tot de implicaties ervan voor het dagelijks leven: Wapen van Ermelo is een onderwerp dat we niet kunnen negeren. Terwijl we ons verdiepen in dit artikel, zullen we de verschillende facetten van Wapen van Ermelo en de invloed ervan op verschillende aspecten van het leven onderzoeken. Vanaf de oorsprong tot de evolutie ervan in de loop van de tijd zullen we in een gedetailleerde analyse duiken die ons in staat zal stellen het belang van Wapen van Ermelo in de wereld van vandaag beter te begrijpen. Ga met ons mee op deze reis en ontdek alles wat u moet weten over Wapen van Ermelo.

Wapen van Ermelo (1972)
Wapen van Ermelo (1816 - 1972)

Het wapen van Ermelo is het wapen van de gemeente Ermelo, bestaande uit een witte pauw met een Maltezer kruis en een getralied schildhoofd. De beschrijving luidt:

"In azuur een aanziende pronkende pauw, in de rechter bovenhoek vergezeld van een Maltezer kruis, alles van zilver; een schildhoofd van goud, getralied met van de kruispunten uitgaande, naar beneden gerichte, uitgebogen punten, alles van sabel. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels."

Geschiedenis

Ermelo was in de Franse tijd samen met Nunspeet en Elspeet een schoutambt. In 1812 werd Ermelo daar vanaf gescheiden, maar alweer in 1817 ermee samengevoegd. Er ontstond toch een behoefte Ermelo en Nunspeet weer te splitsen. Dat gebeurde in 1972. Voor die tijd voerde men een wapen met daarop vrouwe Justitia die, behalve van de gebruikelijke attributen, ook van een lictorbundel eveneens met een eg en een ploeg was voorzien, dit alles in de rijkskleuren. De beschrijving luidt:

"Van lazuur beladen met een beeld der gerechtigheid."

In 1972 moest een nieuw wapen worden ontworpen. Daarbij werden enkele historische symbolen opgenomen in het blazoen. De pauw op het wapen herinnert aan een oude traditie. Vanaf de 14e eeuw werden in Staverden witte pauwen gefokt voor de helmen van de graven en hertogen van Gelre. Het Maltezer kruis herinnert aan het voormalig klooster Sint-Jansdal, gesticht in 's Heeren Loo door een commandeur met tien Maltezer ridders. Het getraliede schildhoofd is een gestileerde voorstelling van een ploegende eg, ter herinnering aan het agrarische verleden van de gemeente. De afgescheiden gemeente Nunspeet heeft hetzelfde getraliede schildhoofd, in andere kleuren: zilveren tralies op een rood veld. Het wapen werd op 20 juli 1972 verleend aan de gemeente Ermelo.

Verwant wapen

Zie ook