Waterwegen en Zeekanaal

In de wereld van vandaag is Waterwegen en Zeekanaal een onderwerp van constante belangstelling en discussie geworden. Of het nu vanwege zijn impact op de samenleving, zijn historische relevantie of zijn invloed op verschillende gebieden is, Waterwegen en Zeekanaal heeft de aandacht getrokken van academici, specialisten en het grote publiek. In de loop der jaren is de studie en analyse van Waterwegen en Zeekanaal verdiept, in een poging de oorzaken, gevolgen en mogelijke oplossingen ervan te begrijpen. Dit artikel probeert een algemeen en compleet overzicht te bieden van Waterwegen en Zeekanaal, waarbij de verschillende aspecten ervan vanuit een objectief en analytisch perspectief worden behandeld. Vanaf de oorsprong tot de implicatie ervan vandaag de dag zullen de verschillende facetten van Waterwegen en Zeekanaal worden onderzocht, om de lezer een dieper en preciezer inzicht te geven in dit onderwerp van universele relevantie.

Waterwegen en Zeekanaal NV
Geschiedenis
Opgeheven 1 januari 2018
Vervangende instelling Opgegaan in De Vlaamse Waterweg
Geschiedenis
Type Extern Verzelfstandigd Agentschap (EVA) met publieke rechtspersoonlijkheid
Valt onder Beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid
Jurisdictie Vlaams Gewest
Hoofdkantoor Willebroek
Media
Website https://www.vlaamsewaterweg.be/

Waterwegen en Zeekanaal NV was een extern verzelfstandigd agentschap van de Vlaamse overheid, bevoegd voor het beheer van de waterwegen in centraal en westelijk Vlaanderen.

Fusies

De structuur van de naamloze vennootschap van publiek recht Waterwegen en Zeekanaal ontstond op 1 januari 2005, als fusie van de vroegere NV Zeekanaal en Watergebonden Grondbeheer Vlaanderen en de administratie Waterwegen en Zeewezen van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap.

In uitvoering van het Vlaams regeerakkoord van 2014 (regering-Bourgeois) is de n.v. Waterwegen en Zeekanaal op 1 januari 2018 opgegaan in het nieuwe agentschap De Vlaamse Waterweg.

Afdelingen

Het werkgebied van Waterwegen en Zeekanaal NV bestreek het centrale en westelijke deel van Vlaanderen. Praktisch was dit werkgebied onderverdeeld in drie regionale afdelingen:

Algemene directie, administratie en beleid waren georganiseerd in aparte, centrale afdelingen die verspreid zaten over Brussel en Willebroek. De maatschappelijke zetel bevond zich in Willebroek.

De kust, de maritieme toegangen en de havens werden beheerd door aparte organisaties, net als het Albertkanaal en de Kempische kanalen, die werden beheerd door de nv De Scheepvaart.

Voorzitters van de raad van bestuur

Liberaal politicus Valère Vautmans (1943-2007) was de voorzitter van de raad van bestuur tot aan zijn overlijden op 17 maart 2007. Van 2007 tot 2015 was dit CD&V-politicus Albert Absillis en vanaf januari 2015 was dit CD&V-politicus Tom Dehaene (° 1969).

Eigendommen

Waterwegen en Zeekanaal was onder andere eigenaar van het Bos van Aa.

Zie ook