Canariomys

In de wereld van vandaag is Canariomys een onderwerp geworden dat van groot belang is voor een steeds breder publiek. Of het nu komt door de impact ervan op de samenleving, de historische relevantie ervan of het belang ervan in de huidige context, Canariomys blijft een onderwerp van debat en analyse op verschillende gebieden. Van de academische sfeer tot de populaire sfeer blijft Canariomys belangstelling wekken en reflecties uitlokken over de implicaties en gevolgen ervan voor de hedendaagse wereld. In dit artikel zullen we verschillende aspecten onderzoeken die verband houden met Canariomys, waarbij we de implicaties ervan, de evolutie ervan in de loop van de tijd en de relevantie ervan in de huidige context analyseren.

Canariomys
Fossiel voorkomen: Pleistoceen tot Holoceen
Canariomys bravoi, Museo de la Naturaleza y el Hombre. Tenerife.
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Rodentia (Knaagdieren)
Familie:Muridae (Muisachtigen)
Onderfamilie:Murinae (Muizen en ratten van de Oude Wereld)
Geslacht
Canariomys
Crusafont Pairó & Petter, 1964
Typesoort
Canariomys bravoi Crusafont Pairó & Petter, 1964
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Canariomys op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Canariomys is een uitgestorven geslacht van knaagdieren uit de muizen en ratten van de Oude Wereld dat gevonden is op de centrale Canarische Eilanden (Tenerife en Gran Canaria). Waarschijnlijk hebben beide soorten tot in de historische periode overleefd, maar inmiddels zijn ze uitgestorven. Het waren grote ratten (gewicht ongeveer een kilo). Dit geslacht is waarschijnlijk verwant aan de Afrikaanse Arvicanthis-achtige muizen en ratten; het wordt tegenwoordig in de Oenomys-divisie geplaatst, samen met Malpaisomys, Lamottemys, Thallomys, Thamnomys en Grammomys. Volgens sommige analyses zijn de twee soorten echter niet nauw verwant aan elkaar: C. bravoi zou verwant zijn aan Grammomys en Oenomys, maar C. tamarani aan Arvicanthis en Rattus.[1]

Er zijn twee soorten:[1]

Literatuur

  1. a b Musser, G.G. & Carleton, M.D. 2005. Superfamily Muroidea. In Wilson, D.E. & Reeder, D.M. (eds.). Mammal Species of the World. 3rd ed.