In dit artikel zullen we het onderwerp Jevamot vanuit verschillende perspectieven behandelen, om de relevantie ervan vandaag de dag te analyseren en te begrijpen. Jevamot is een onderwerp dat op verschillende gebieden grote belangstelling heeft gewekt, en de impact ervan reikt van de persoonlijke tot de sociale sfeer. Langs deze lijnen zullen we de verschillende aspecten met betrekking tot Jevamot onderzoeken, waarbij we gedetailleerde informatie en diepgaande analyses zullen verstrekken die onze lezers in staat zullen stellen een alomvattend beeld van dit onderwerp te krijgen. Verder zullen we de impact van Jevamot in verschillende historische en geografische contexten onderzoeken, met als doel de evolutie ervan in de loop van de tijd te begrijpen. Door gegevens, getuigenissen en meningen van deskundigen te presenteren, willen we onze lezers een compleet en verrijkend inzicht bieden in Jevamot.
Jevamot (Hebreeuws: יבמות; lett.: Schoonzusters) is het eerste traktaat (Masechet) van de Orde Nasjiem (Seder Nasjiem) van de Misjna en de Talmoed. Het traktaat handelt grotendeels over het leviraatshuwelijk (Gen. 38:8; Deut. 25:5vv.), het huwelijk van een man met de vrouw van diens overleden broer (en daarom ook wel zwagerhuwelijk genoemd). Verder bevat het traktaat teksten over verboden huwelijken en verwante onderwerpen[1].
Het traktaat Jevamot telt 16 hoofdstukken.
Jevamot is onderdeel van zowel de Babylonische als de Jeruzalemse Talmoed. Het traktaat bevat 122 folia in de Babylonische Talmoed en 58 in de Jeruzalemse Talmoed. Ook de Tosefta becommentarieert het traktaat.