Joma (Talmoed)

Het belang van Joma (Talmoed) in de huidige samenleving valt niet te ontkennen. Of het nu een actueel onderwerp is of een historische gebeurtenis, Joma (Talmoed) speelt een cruciale rol in het leven van mensen. Door de jaren heen is Joma (Talmoed) het onderwerp geweest van debat, analyse en reflectie op verschillende gebieden, van politiek en economie tot cultuur en entertainment. In dit artikel zullen we de impact van Joma (Talmoed) op het dagelijks leven onderzoeken, evenals de invloed ervan op besluitvorming en menselijk gedrag. Van het belang ervan op de werkplek tot de invloed ervan op de mentale en emotionele gezondheid: Joma (Talmoed) heeft een bereik dat grenzen en tijd overstijgt.

Een hogepriester (kohen gadol) in zijn traditionele klederdracht

Joma (Hebreeuws: יומא, letterlijk de dag) is een traktaat (masechet) van de Misjna en de Talmoed. Het is het vijfde traktaat van de Orde Moëed (Seder Moëed) en bestaat uit acht hoofdstukken.

Het traktaat Joma bevat regels voor Jom Kipoer, en de beschrijving van de dienst van de hogepriester in de tempel.[1]

Taäniet bevat Gemara (rabbijns commentaar op de Misjna) en is onderdeel van zowel de Babylonische als de Jeruzalemse Talmoed. Het traktaat bevat 88 folia in de Babylonische Talmoed en 42 in de Jeruzalemse Talmoed.[2]

Literatuur

  • Rabbijn mr.drs. R. Evers: Talmoedisch Denken, Amphora Books, Amsterdam, 1999.
  • Moses Mielziner: Introduction to the Talmud, Bloch Publishing Company, New York, 1968.
  • Dr. Juda Lion Palache: Inleiding in de Talmoed, Haarlem, 1954.