Sota

In de wereld van vandaag is Sota een onderwerp dat de aandacht heeft getrokken van miljoenen mensen in alle uithoeken van de planeet. Of het nu vanwege het historische belang, de relevantie ervan in de hedendaagse samenleving of de impact ervan op de toekomst is, Sota is een onderwerp dat niemand onverschillig laat. Door de jaren heen is Sota het onderwerp geweest van debat, uitgebreide studie en gedetailleerde analyse, wat heeft geresulteerd in een breed scala aan meningen en perspectieven. In dit artikel zullen we de verschillende facetten van Sota verkennen, van zijn oorsprong en evolutie tot zijn invloed vandaag de dag, met als doel licht te werpen op een onderwerp dat over de hele wereld interesse en nieuwsgierigheid blijft wekken.

Sota (Hebreeuws: סוטה, een van overspel verdachte vrouw) is een traktaat (Masechet) van de Misjna en de Talmoed. Sota is het zesde traktaat van de Orde Nasjiem (Seder Nasjiem), en beslaat negen hoofdstukken.

Het traktaat behandelt de in de Thora beschreven vrouw die van overspel werd verdacht. (Zie Numeri 5:11).[1]

Sota is onderdeel van zowel de Babylonische als de Jeruzalemse Talmoed. Het traktaat bevat 49 folia in de Babylonische Talmoed en 47 in de Jeruzalemse Talmoed.

Literatuur

  • Rabbijn mr.drs. R. Evers: Talmoedisch Denken, Amphora Books, Amsterdam, 1999.
  • Moses Mielziner: Introduction to the Talmud, Bloch Publishing Company, New York, 1968.

Zie ook