Tilligte

In dit artikel gaan we in op het onderwerp Tilligte, een onderwerp dat interesse en debat heeft gegenereerd in de hedendaagse samenleving. Tilligte is het voorwerp geweest van studie, reflectie en controverse, en de impact ervan is op verschillende gebieden voelbaar geweest, van het persoonlijke tot het mondiale niveau. In dit artikel zullen we de verschillende aspecten onderzoeken die verband houden met Tilligte, van de oorsprong en evolutie tot de relevantie ervan in de wereld van vandaag. We zullen ook de verschillende meningen en standpunten analyseren die rond Tilligte bestaan, evenals de implicaties die dit heeft op het leven van mensen en de samenleving in het algemeen. Via een interdisciplinaire benadering probeert dit artikel een alomvattende en diepgaande visie op Tilligte te bieden, met als doel bij te dragen aan het begrip en de reflectie over dit onderwerp dat vandaag de dag zo relevant is.

Tilligte
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Tilligte (Overijssel)
Tilligte
Situering
Provincie Vlag Overijssel Overijssel
Gemeente Vlag Dinkelland Dinkelland
Coördinaten 52° 24′ NB, 6° 57′ OL
Algemeen
Oppervlakte 10,12[1] km²
- land 9,97[1] km²
- water 0,15[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
755[1]
(75 inw./km²)
Inwonersnaam Tilligtenaren
- Bijnaam Waterpönskes
Woning­voorraad 288 woningen[1]
Overig
Woonplaats­code 1416
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Tilligte is een klein dorp in de Twentse gemeente Dinkelland in de Nederlandse provincie Overijssel. Het ligt ten oosten van Ootmarsum, langs de weg (de N349) richting Denekamp. Tot de gemeentelijke herindeling van 1 januari 2001 behoorde het dorp tot de gemeente Denekamp. Op 1 januari 2023 telde het dorp 755 inwoners.

Geschiedenis

Het dorp werd in de Middeleeuwen reeds aangeduid als Tylghede, waarmee toentertijd een deel van een akker werd aangeduid.

Bezienswaardigheden

In Tilligte staat de De Westerveld Möl (vroeger Brunninkhuismolen geheten), een achtkante beltkorenmolen gebouwd in 1864, die samen met enkele andere molens in de gemeente Dinkelland wordt onderhouden door de Molenstichting Lattrop-Tilligte.

De rooms-katholieke Sint-Simon en Judaskerk is een ontwerp van Alexander Kropholler en werd gebouwd in 1916. De vensters van deze kerk werden in de jaren 50 ontworpen en uitgevoerd door de Oldenzaalse glazenier Jan Schoenaker.

Sinds 2002 is de in dat jaar gebouwde Mariakapel uitgegroeid tot een bedevaartplaats waar van heinde en verre Mariavereerders naartoe trekken.

In Tilligte staan enkele typisch Twentse boerderijen in saksische bouwstijl, waarvan er twee de status van beschermd rijksmonument bezitten.

Zie ook

Afbeeldingen