Vlag van Baijum

In het artikel van vandaag zullen we de fascinerende wereld van Vlag van Baijum verkennen, een onderwerp dat de aandacht heeft getrokken van mensen van alle leeftijden en achtergronden. Van de impact ervan op de huidige samenleving tot de historische relevantie ervan heeft Vlag van Baijum eindeloze debatten en discussies voortgebracht die hebben geleid tot een diepgaande analyse van de verschillende facetten ervan. In dit artikel zullen we kijken naar de meerdere dimensies van Vlag van Baijum, de implicaties ervan op verschillende gebieden en de invloed ervan op de loop van de geschiedenis. Ga met ons mee op deze reis van ontdekking en reflectie over Vlag van Baijum.

Vlag van Baijum

De vlag van Baijum is de dorpsvlag van het Nederlandse dorp Baijum, in de Friese gemeente Waadhoeke. De vlag werd in 1999 aangenomen en in 2001 geregistreerd.[1] Het ontwerp van de vlag is van de hand van J.C. Terluin en R.J. Broersma.[2]

Beschrijving

De beschrijving van de vlag is als volgt:[3]

Twee hoogtebanen 1 : 2; de eerste baan verdeeld in drie lengtebanen wit, blauw en wit, 1 : 8 : 1, met op het blauw een gele korenschoof; de vlucht rood, met een uit de witte banen spruitende witte gotische lancettracering, voorzien van twee opengewerkte witte toten en met de punt op 14/15 vlaglengte.

De kleuren zijn afkomstig van het dorpswapen.

Symboliek

  • Rood vierkant: verwijst naar het doopvont in de kerk van Baijum.[3]
  • Gotische nis: eveneens ontleend aan het doopvont in de kerk.[3]
  • Blauwe baan: afkomstig van het wapen van Littenseradeel, de gemeente waar Baijum eertijds tot behoorde.[3]
  • Korenschoof: duiden op de landbouw rond het dorp.[3]

Zie ook