Zilte zegge

Vandaag willen we ons verdiepen in de fascinerende wereld van Zilte zegge. Wat de betekenis voor elke persoon ook is, Zilte zegge is een onderwerp dat door de jaren heen de aandacht heeft getrokken van miljoenen mensen over de hele wereld. Van de impact ervan op de samenleving tot de invloed ervan op de populaire cultuur: Zilte zegge is een voortdurend punt van discussie en een interessant onderwerp geweest voor zowel onderzoekers, enthousiastelingen als nieuwsgierigen. In dit artikel zullen we de verschillende facetten van Zilte zegge onderzoeken, waarbij we het belang ervan in verschillende contexten en de evolutie ervan in de loop van de tijd analyseren. Maak je klaar om op een ontdekkingsreis te gaan en meer te leren over Zilte zegge!

Zilte zegge
Vrouwelijke aar
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Clade:Commeliniden
Orde:Poales
Familie:Cyperaceae (Cypergrassenfamilie)
Geslacht:Carex (Zegge)
soort
Carex distans
L. (1759)
2 = Zilte zegge
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Zilte zegge op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De zilte zegge (Carex distans) is een overblijvend kruid dat behoort tot de cypergrassenfamilie (Cyperaceae). De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als vrij zeldzaam en stabiel of toegenomen. De plant komt van nature voor in Europa, Noord-Afrika, Zuidwest-Azië, Madeira en de Azoren. De soort is als adventief verder verspreid naar Noord-Amerika. Het aantal chromosomen is 2n = 68, 70-72 of 74.

De plant wordt 30-60 cm hoog en vormt dichte pollen. De stengels zijn dun en stomp driekantig. De vlakke, licht- tot grijsgroene bladeren zijn 3=5 mm breed en hebben 1=2 cm lange bladscheden. Het tongetje is 2-3 mm lang. De onderste bladscheden zijn oranjebruin tot donkerbruin en soms rood gevlekt en vezelen.

Zilte zegge bloeit in mei en juni. De schutbladen vormen een lange schede en zijn korter dan de bloeiwijze. De mannelijke aar is 20–32 mm lang, 24 mm breed en de twee of drie vrouwelijke aren zijn 30 mm lang en 3-5 mm breed. De mannelijke aar staat eindelings aan de bloeiwijze met daaronder de ver uit elkaar staande vrouwelijke aren. De vrouwelijke bloemen hebben drie stempels. De bruine, 3_4 mm lange kafjes hebben meestal een korte stekelpunt, een smalle vliezige rand en een groene middennerf (kiel). Het 4-5 mm lange, geelgroene, bruin gespikkelde, eivormige, generfde (drie nerven), kale urntje heeft een tweetandige, 1-1,4 mm lange, schuinomhoog staande, gestekelde snavel. De tanden van de snavel zijn aan de binnenkant ruw. Het urntje is een soort schutblaadje dat geheel om de vrucht zit.

De vrucht is een driekantig nootje.

Mannelijke aar aan de top

Zilte zegge komt voor op zilte strandvlakten en in brakke duinvalleien.

Zie de categorie Carex distans van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.