IJle zegge

IJle zegge is een onderwerp dat al vele jaren belangstelling wekt, omdat het een groot aantal mensen op verschillende gebieden van hun leven raakt. Het belang ervan ligt in de invloed ervan op de persoonlijke, professionele en sociale ontwikkeling van individuen. In de loop van de tijd zijn er talloze onderzoeken en onderzoeken uitgevoerd om var1 en de implicaties ervan beter te begrijpen, wat heeft geleid tot de creatie van verschillende benaderingen en theorieën op dit gebied. In dit artikel zullen verschillende aspecten met betrekking tot IJle zegge worden onderzocht, van de geschiedenis en evolutie ervan tot de impact ervan op de huidige samenleving, om een ​​brede en complete visie op dit onderwerp te bieden.

IJle zegge
IJle zegge
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Clade:Commeliniden
Orde:Poales
Familie:Cyperaceae (Cypergrassenfamilie)
Geslacht:Carex (Zegge)
soort
Carex remota
L. (1754)
IJle zegge
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
IJle zegge op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De ijle zegge (Carex remota) is een overblijvend kruid dat behoort tot de cypergrassenfamilie (Cyperaceae). De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als algemeen voorkomend en stabiel of toegenomen. De plant komt van nature voor in Europa, Kaukasus, Noord-Iran, Syrië en Noordwest-Afrika. Het aantal chromosomen is 2n = 62.

De plant wordt 30-60 (100) cm hoog en vormt dichte pollen. De dunne, stomp driekantige, ruwe, vrij slappe stengels hangen vaak over. De lichtgroene, slappe bladeren zijn tot 2 mm breed en hebben een tamelijk ruime schede. Het tongetje is 1,2-1,8(2) mm lang. De onderste bladscheden zijn lichtbruin.

IJle zegge bloeit in mei en juni. De overhangende bloeiwijze is 1-20 cm lang en heeft zes tot tien 5-8 mm lange, langwerpig-eivormige aren. De onderste aren staan 4-7 cm uit elkaar. Alle aren met vrouwelijke bloemen staan bovenaan en daaronder de aren met mannelijke bloemen. Het schutblad van de onderste aar is bladachtig en veel langer dan de bloeiwijze. De vrouwelijke bloemen hebben twee stempels. De kafjes zijn witachtig vliezig en hebben een groene middennerf (kiel). Het 2,5-3,5 mm lange en 1-1,3 brede, duidelijk generfde, bleek geelgroene, platbolle, ongevleugelde urntje heeft een korte, tweetandige snavel. Het urntje is een soort schutblaadje dat geheel om de vrucht zit.

De vrucht is een lensvormig, 3-3,5 mm lang en 1-1,1 mm brede nootje.

IJle zegge komt voor op natte, voedselrijke grond in loofbossen en grienden en ook vaak langs beken en greppels.

Waardplant

De ijle zegge is een waardplant voor de boszandoog.

Zie de categorie Carex remota van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.