Bob Oosthoek

In het artikel van vandaag gaan we ons verdiepen in de fascinerende wereld van Bob Oosthoek en alles ontdekken wat dit thema ons te bieden heeft. Vanaf de oorsprong tot de relevantie ervan vandaag de dag, door alle vooruitgang en veranderingen die het in de loop van de tijd heeft ervaren, zullen we in dit artikel elk aspect van Bob Oosthoek grondig onderzoeken. Daarnaast zullen we leren over de meningen van experts in het veld en de ervaringen van mensen die dichtbij Bob Oosthoek hebben geleefd. Dus bereid je voor om jezelf onder te dompelen in een reis van kennis en ontdekking die je een complete en verrijkende visie over Bob Oosthoek zal geven.

Bob Oosthoek
Herdenkingsplaquette in de Koninklijke Schouwburg
Herdenkingsplaquette in de Koninklijke Schouwburg
Geboren 25 juni 1912, Rotterdam
Overleden 12 oktober 1944, bij Hengelo
Ook bekend als Van IJsselsteyn
Jaren actief 1941-1944
Groep AB-verzetsgroep (Algemeen Belang)

Bob Oosthoek (Rotterdam, 25 juni 1912 - Nabij Hengelo, 12 oktober 1944[1]) was een Nederlandse toneelspeler, regisseur en verzetsstrijder.

Oosthoek (links) in Het leven der Oranjes (1936)

Bob Oosthoek werd in Rotterdam geboren als zoon van Johan Frederik Oosthoek en Anna Elisabeth Wielaert. Hij ging daar naar school en haalde zijn eindexamen op het Erasmiaans Gymnasium. In 1931 ging hij naar de toneelschool, waar hij in 1934 eindexamen deed.

Nadat hij wat ervaring had opgedaan bij Cor van der Lugt Melsert wilde hij in 1941 het Jong Rotterdams Toneel oprichten, samen met Tonny Blok, maar door de oorlog kwam daar niets van terecht. Hij weigerde lid te worden van de Kulturkammer en ging het verzet in. Oosthoek verhuisde naar Den Haag, werd leider van de AB-verzetsgroep (Algemeen Belang) en noemde zich Van IJsselsteyn. De groep hielp Joden en onderduikers aan veilige adressen. Ze pleegden ook overvallen om aan voedselbonnen te komen.

Op 22 augustus 1944 werd hij gearresteerd. Via het Oranjehotel kwam hij in Kamp Amersfoort terecht. Daarna werd hij op transport gezet naar Neuengamme. Bij Hengelo trof men hem op 12 oktober 1944 dood aan, vermoedelijk was hij uit de trein gesprongen.[2] Hij was getrouwd met voordrachtkunstenares Helène Oosthoek, geboren Helena Francisca Zoetmulder.

Hij werd begraven op de Eerebegraafplaats Bloemendaal. In de foyer van de Koninklijke Schouwburg in Den Haag wordt hij herdacht met een marmeren plaquette.

Onderscheiden