Wim Gertenbach

In de wereld van vandaag is Wim Gertenbach een onderwerp van grote relevantie en discussie. Met de vooruitgang van de technologie en de mondialisering is Wim Gertenbach een sleutelelement geworden in onze samenleving, dat verschillende aspecten van het dagelijks leven beïnvloedt. Van economie tot politiek: Wim Gertenbach heeft op alle gebieden tot discussies en reflecties geleid. Daarom is het essentieel om dit fenomeen grondig te analyseren, de implicaties ervan te begrijpen en oplossingen te zoeken voor de uitdagingen die het met zich meebrengt. In dit artikel zullen we verschillende perspectieven op Wim Gertenbach onderzoeken, van de oorsprong tot de impact ervan vandaag, met als doel een compleet en verrijkend overzicht van dit zeer relevante onderwerp te bieden.

Wim Gertenbach
Volledige naam Willem Johannes Gertenbach
Geboren 14 maart 1904, Zandvoort
Overleden 5 februari 1943, Leusden
Groep Het Parool
Portaal  Portaalicoon   Tweede Wereldoorlog

Willem (Wim) Johannes Gertenbach (Zandvoort, 14 maart 1904Leusden, 5 februari 1943) was een Nederlands verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Gertenbach gaf als drukker de Zandvoortse Courant uit, en verzorgde vanaf eind 1941 de uitgave van Het Parool. Hij werd gearresteerd door de Sicherheitspolizei op 31 januari 1942.

Op 5 februari 1943 is Gertenbach samen met zeventien andere mensen van Het Parool op de Leusderheide gefusilleerd.

Gertenbach is herbegraven op de Algemene Begraafplaats in Zandvoort, bij zijn gezin. Zijn vrouw en drie kinderen, die naar Haarlem geëvacueerd waren, zijn omgekomen op 16 april 1943 bij het bombardement op de Amsterdamse buurt in Haarlem.[1]

Wim Gertenbach kreeg postuum het Verzetskruis.[2] Zijn naam staat vermeld op de Erelijst van Gevallenen 1940-1945.[3]