Fritz Conijn

Tegenwoordig is Fritz Conijn een onderwerp van algemeen belang geworden dat de aandacht heeft getrokken van mensen van alle leeftijden en achtergronden. Sinds zijn opkomst is Fritz Conijn het onderwerp geweest van debatten, onderzoek en analyse op verschillende gebieden, zoals wetenschap, cultuur, politiek en samenleving. Dit fenomeen heeft een reeks gevolgen teweeggebracht die van invloed zijn geweest op de manier waarop mensen Fritz Conijn in hun dagelijks leven waarnemen en benaderen. In dit artikel zullen we de verschillende facetten van Fritz Conijn en de relevantie ervan in de huidige context verkennen, en een gedetailleerde en uitputtende analyse bieden waarmee de lezer dit fenomeen en de implicaties ervan in de huidige samenleving beter kan begrijpen.

Fritz Gerhard Marie Conijn
Geboren 27 juni 1923, Alkmaar
Overleden 6 september 1944, Vught
Groep Nationaal Steunfonds, LO

Fritz Gerhard Marie Conijn (Alkmaar, 27 juni 1923 - Vught, 6 september 1944) was een Nederlands verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Levensloop

Conijn verschafte hulp aan onderduikers. Hij was werkzaam in het NSF en de LO in Alkmaar. Vanaf 1943 was Conijn actief in de KP's van Noord-Holland en Amsterdam.[1] Conijn nam deel aan overvallen op wapen- en bonnentransporten. Hij werd gearresteerd bij een poging om de gevangengenomen Henri Scharrer los te kopen op 29 augustus 1944 in Amsterdam. Op 6 september 1944 werd hij gefusilleerd te Vught.[2][3]

Na de oorlog werd hem postuum het Verzetskruis toegekend.[4][5] Zijn naam staat vermeld op de Erelijst van Gevallenen 1940-1945.[6]

Vernoemingen

In zijn geboorteplaats Alkmaar is de Fritz Conijnlaan naar hem genoemd.[7] Ook in Amsterdam en Heemskerk zijn straten naar hem vernoemd.

Literatuur

  • Doeko Bosscher, Haast om te sterven. Het korte leven van verzetsman Fritz Conijn, Bert Bakker, Amsterdam, 2015.[8]