Hanzekantoor

In dit artikel gaan we in op het onderwerp Hanzekantoor, een onderwerp dat de laatste tijd grote belangstelling heeft gewekt. Hanzekantoor is een probleem dat een groot aantal mensen over de hele wereld treft, en het is van cruciaal belang om de implicaties en gevolgen ervan te begrijpen. Langs deze lijnen gaan we de verschillende aspecten die verband houden met Hanzekantoor diepgaand analyseren, van de oorsprong tot de mogelijke oplossingen. Daarnaast zullen we verschillende standpunten en meningen van deskundigen onderzoeken om licht te werpen op dit onderwerp dat vandaag zo relevant is. Lees verder en ontdek alles wat u moet weten over Hanzekantoor!

Het Oostershuis in Antwerpen.

Een hanzekantoor (Duits: Hansekontor of kortweg Kontor, van het Franse comptoir, "handelspost") was in de middeleeuwen een vestiging van Hanzekooplieden in het buitenland.

In het Duits werd het begrip Kontor voor het eerst in de 16e eeuw gebruikt. Daarvoor werd van Haus of Hof gesproken. Zo heette het hanzekantoor van Novgorod Peterhof. De naam kontor werd tot in de 19e en de 20e eeuw zeer vaak voor kantoren van kooplieden gebruikt. Het hedendaagse Duitse woord voor kantoor is Büro, maar met name in oude Hanzesteden zijn er nog traditionele bedrijven die het woord Kontor gebruiken.

Hanzekantoren bouwden een (kooplieden-)stad in de stad en hadden vanaf het begin een eigen rechtspraak. Zo kozen de kooplieden van een hanzekantoor zogenaamde Ältermänner (ook comes hansae, Oldermann of Aldermann), die het toezicht over de kooplieden van het kantoor hadden. Later werden de statuten en reglementen van de hanzekantoren vooral centraal in Lübeck geregeld.

Naast talloze andere handelsposten (de zo genoemde factorijen) had de Hanze vier hanzekantoren. Dit waren:

Tyskebrygge is het enige bewaard gebleven hanzekantoor.

De Novgoroder Schra is de enige volledig bewaarde verzameling bepalingen over de interne reglementen van de vier hanzekantoren.

Zie ook

Panorama van Tyskebrygge.
Panorama van Tyskebrygge.


Zie de categorie Kontor van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.